Om mig
Celiakist javisst!
Jag föddes med en otrolig gåva, gåvan heter celiaki. Mitt fina tarmludd säger nej tack och fy när vissa saker gör entré. Många ser detta som ett gigantiskt problem "Herregud, vad ska vi ta oss till?! Vad kan du äta?" Åt alla er kan jag bara säga, lugn, bara lugn. För det är tre, tre ynka grässtrån som gör att mitt fina tarmludd blir ett fult tarmludd och försvinner. T r e. G r ä s s t r å n. Ha! En baggis. I princip allt som går att äta är glutenfritt. Och jag vågar påstå att allt som är gott att äta är glutenfritt. Hurra! Därför är det en billig poäng jag försöker ta, när jag säger att allt jag gör är bakat och tillagat på helt naturligt glutenfria ingredienser.
​​
Trots att utbudet egentligen är enormt är det lätt att hamna i fällan och se veteax sticka upp ur var och varannan maträtt och småkaka. Med all rätt, resten av världen, de övriga 99 procenten av världens befolkning som inte har denna medfödda gåva, de har en synnerligen otrevlig ovana att proppa allting som vi ska stoppa i munnen för att svälja, med vete (hu!), korn (blä!) och råg (tvi!). Skäms på er! Därför har konsten att kunna laga glutenfri mat, och än mer, baka glutenfria bakverk blivit lite av ett ovanlig kunnande. Åtminstone delikata ting. För i ett helt liv har jag uppfostrats (inte av min familj utan av samhället) att jag ska vara glad, tacka, niga, bocka och spela fiolioliolej på samma gång när jag serveras något glutenfritt - vad som helst.
​​
Att tacka för en kaka som är så hård att plomberna rycker, att le gulligt när man serveras ett bröd som gör att frigolit framstår som saftigt, att bejubla en tårta som smakar kemisal blandat med jordgubbssylt och att bejubla en kanelbulle som går att spela squash med - det är fel. Felfelfel! Tacka aldrig för mat eller bakverk bara för att de är glutenfria. Tacka när maten är god. Därmed basta. Att den ska vara glutenfri är inget att ens försöka diskutera.
Från färdiga mixer till mina egna mjölmixer
Färdiga mjölmixer är fantastiska i början. Även alla recept i rutiga kokböcker (som egentligen är identiska med "normala" recept men man har bytt ut mjölet mot glutenfria mixer- sådär imponerande). Jag använde mig av mixer jättelänge. Men som kom det en dag när jag tröttnade på den där bismaken som desperat försökte efterlikna vetemjöl samt glutenets egenskaper. Så vad göra? Jag började leta runt. Innehåller världens alla mjölpåsar vete, korn eller råg? Det visade sig att så var icke fallet. Durra, ris (brunt, vitt och klibb), majs, teff, potatis, tapioka, kokos, havre (är heeeelt glutenfritt)... listan kan säkert göras än längre. Och alla dessa mjöler har sina egna alldeles unika och särpräglade smaker. Och nej, det smakar inte alls som vetemjöl. Sorry! Men det är väldigt gott och variationsrikt. Livet blev väldigt mycket roligare och smakerna extremt mycket mer välgörande för tunga och gom. Sist men inte minst, magen sjöng Halleluja och prisade det naturligt glutenfria.
​
Ytterligare en orsak till att jag har valt bort färdiga produkter från den glutenfria hyllan och färdiga mjölmixer är för att jag vill veta vad jag stoppar i mig och mina gäster. Oftast innehåller dessa varor mer konstigheter än vad man vågar tänka. Innehållsförteckningarna ger allt för ofta Tolkiens Sagan om ringen-trilogi en match i omfattning. Fånigt och kanske till och med dåligt för kroppen. Dessutom är färdigprodukterna fiberlösa och näringsfattiga. Har man celiaki eller väljer att utesluta gluten ur sin kost av något skäl behövs verkligen inte en särskilt näringsfattig kosthållning. Tvärtom.
​​
För att bli duktig på matlagning och bakning med helt naturligt glutenfria ingredienser krävs, som för allt annat, övning, övning, övning och lite mer övning. Jag har lärt mig att se hur det ska kännas och lukta hur det ska se ut. Låt dig omfamnas av min rena, saftiga, smarriga, delikata, spännande och fullkomligt enastående glutenfria värld. Puss på er!
Vem Kristina Bate Holmberg - Celiakistan är
Jag är utbildad biolog med en masterexamen från Uppsala universitet. Tack vare biologin och då huvudsakligen fysiologin, floristik (ätbar växter) och neurologin, har mitt intresse för mat, magen och näring ökat. Detta i sin tur har gjort att experimentera i köket har blivit än roligare. Under mina sista år på universitetet valde jag att fokusera på kurser i sensorik*, neurologi (med sinnena i fokus), smak, mat, agroforestry, näringslära, folkhälsovetenskap, vinkunskap*, måltidskunskap*och smakupplevelser ur ett biologiskt perspektiv. Jag är helt övertygad om att biologi och mat hör ihop som handen i handsken och tillsammans kan göra under för gommar, magar, miljön och entusiaster som mig. Min devis är helt enkelt att kombinera naturvetenskapen med det kreativa skapande, närmast estetiska som utförs i köket och så en skvätt samhällsvetenskap på det för att sprida det välgörande, nyttiga, miljövänliga och goda ut till samhället. Tillsammans är man starkare, och med friska tarmar är man oslagbara.
(*Grythyttan)
Bakar på beställning
Jag bakar vad du vill, när du vill, till vad som helst. Självklart är det alltid bakat på naturligt glutenfria råvaror, men även bakverk anpassade efter andra specialdieter går att ordna.
Vad jag gör
Föreläser om celiaki
Jag har föreläst på universitet och på grundskolor samt gästbloggat om celiaki. Under en föreläsning går vi igenom allt från tarmludd till kanelkaka, från restaurangbesök till personlig osthyvel. Men framförallt fokuserar jag på att vi med celiaki har världens bästa sjukdom. Som biolog tar jag upp fysiologiska aspekter samt näringslära. Med flera kurser i måltidskunskap och sensorik i bagaget gör att även maten ur ett gastronomiskt perspektiv tar stor plats. Välkommen att boka in mig som föreläsare, alltid anpassat efter målgruppen.
Lagar er middag med specialkost
Jag erbjuder tillagning av måltider - till en eller flera, fest eller vardag, en eller flera dieter - men alltid glutenfritt. Vi kommer överens om en meny efter dina önskemål.